Kelionės, žygiai, stovyklos, dviračiai ir... Ir dar daug visokiausių veiklų, kuriomis šiuo šiltuoju metų laiku užsiimsime ne tik mes, tačiau ir mažieji keliautojai! Jie, beje, gal net ir dažniau! 

Tai kaip gi jiems parinkti aprangą, kuri būtų ir praktiška, ir universali? Į ką atkreipti dėmesį?

Visų pirma, pradėsime nuo to, kad pavasarį ar vasarą, kaip ir šaltuoju metų laiku – verta sluoksniuoti. Tik, žinoma, sluoksniai bus plonesni. Ypatingai trečiasis, tas kuris turėtų apsaugoti nuo išorės veiksnių. Pasistengsime kuo mažiau kartotis, bet labai norėtume kiek plačiau pristatyti  pagrindinius aprangos sluoksnius, tinkamus šiltajam metų laikui. 

Pirmasis sluoksnis. Tas, kuris arčiausiai kūno. „Termo“ apranga, kaip dažniausiai sakome.

Pirmojo sluoksnio užduotis – patraukti drėgmę nuo kūno. Tam, kad aktyvios veiklos metu drėgmė nesikauptų šalia pat odos. Kodėl? Na, nes atsiranda didelė rizika peršalti, sužvarbti. Žiemos metu tai - itin pavojinga. Ypač, jeigu lauke praleidžiame ilgą laikotarpį. Pavasarį, kai jau norisi išsirengti ir bėgti į lauką su bičiuliais, drėgmė šalia kūno taip pat yra pavojinga, nes paaštrina vėjo keliamus pavojus. Dėl to šlapia nugara ilgam – bėda. Bėda yra ir nepatogumas, kurį suteikia apsunkęs, drėgnas ir nemalonus audinys.

Verčiausi  pasirinkimai pirmajam sluoksniui – merino vilna bei poliesteris. Abu jie puikiai kovoja su drėgme: greitai ją paskirsto, greitai išgarina, o dėl to audinys kur kas greičiau išdžiūsta. Merino vilna turi savybę ne tik puikiai išlaikyti šilumą bei nesugerti prasto kvapo dėl antimikrobinių savybių, tačiau ji taip pat puikiai izoliuoja kūną ir nuo kaitros! Poliesteris, tuo tarpu, kiek sparčiau šalina drėgmę. Ne be reikalo, juk visų sportininkų, bėgikų aprangos - iš poliesterio!

Žinoma, artėjant šilumai – vertėtų rinktis plonesnius drabužėlius, marškinėlius trumpomis rankovėmis. Na, o medvilniniai marškinėliai tikrai turėtų būti palikti ramiems pasivaikščiojimams ar laisvalaikiui. Madai. Ne aktyviai veiklai.

Antrasis sluoksnis. Arba tas, kuriame dėliosis šiluma.

Antrojo sluoksnio tikslas – sulaikyti reikiamą šilumos kiekį nevaržant kvėpavimo. Kuo oras lauke geresnis, šiltesnis, tuo plonesnį antrąjį sluoksnį vertėtų rinktis. Kol kas, pavasario pradžioje, puikiai tiks flisas, likęs po žiemos. Tačiau visam pavasario-vasaros sezonui praverstų vidutinio storio džemperis. Toks, kaip, pavyzdžiui, SINCLAIR linijos džemperis iš LEGOWEAR prekinio ženklo. Būtent dėl universalumo.

Žinoma, liemenė – puikus kompanionas visam šiltajam metų laikui. Bent tiek, kiek tenka girdėti iš tėvelių, tai – nepamainomas drabužėlis tiek prie jūros, tiek miškuose, mieste ir kaime, kelionėse bei poilsio metu. Tuo pačiu dabar, kai oras jau pradėjo šilti, bet vis dar oras smarkiai atvėsta vakarais – liemenė puikiai pasitarnaus, kaip papildomas sluoksnis aprangoje.

Mūsų liemenes, beje, paprastai atrasite šioje nuorodoje: Liemenės (hiatus.lt)

Trečiasis sluoksnis. Tas, kuris turi apsaugoti nuo išorės veiksnių.

Viršutinis drabužis turi būti toks, kad be problemų apsaugotų nuo drėgmės, bei vėjo. Kitaip tariant – neperšlampamas ir neperpučiamas. O jeigu kalbame apie aktyvią veiklą: žygį, pasivažinėjimą dviračiais, stovyklas – vertėtų neaplenkti ir „kvėpavimo“. Na, nes tai ir yra viso sluoksniavimo esmė. Jeigu viršutinis drabužis sunkiai praleis drėgmę iš vidaus - visi kiti sluoksniai bus šiek tiek “bergždžias reikalas”.

Pavasario pradžioje bei rudens pabaigoje, striukėje gali būti šiek tiek užpildo. Ypač, jeigu dar juntama žvarba. Tačiau kuo arčiau šiluma, tuo verčiau yra rinktis vasarinę neperšlampamą striukę. Joje nebus jokio užpildo. Tik tinklelis arba pamušalo audinys.

Tokios striukės privalumai: kompaktiškumas, lengvumas bei funkcionalumas. Kadangi striukė bus lengvutė ir kompaktiška – ją drąsiai galima įsimesti į kuprinę vietoje skėčio, skydo nuo vėjo ar orui kiek atvėsus.

Kaip galėtų atrodyti garderobas aktyviai veiklai šiltuoju metų laiku?

1. Marškinėliai, pagaminti iš poliesterio. Kodėl iš poliesterio? Nes kalbame apie aktyvią veiklą ir norime, jog marškinėliai būtų kuo geriau kvėpuojantys ir kuo greičiau džiūstantys. Tam puikiai tiks visi šie sportiniai marškinėliai. Jeigu reiktų išsirinkti favoritą (taip, taip... Skonio reikalas), balsuotume už šiuos du: Mirror Creek bei Mount Echo modelius iš COLUMBIA prekinio ženklo.

2. Marškinėliai ilgomis rankovėmis su merino vilna. Šiuose marškinėliuose yra labai daug universalumo. Ypatingai, jeigu kalbėtume apie vis dar vėsesnes dienas ar vakarus, stovyklavimą, nakvojimą palapinėse. Kaip ir minėjome, merino vilna leis mėgautis komfortabiliu mikroklimatu bei natūraliu pojūčiu. Išskirtinis čia – Merino Warm Active iš THERMOWAVE!

3. Flisinis džemperis. Na, jeigu tokio dar neturite likusio po žiemos sezono, tai labai vertėtų dabar nepraleisti progos ir griebti kokį. Ir ne dėl to, kad be jo negalima išeiti į lauką. Ne. Saulė šviečia visiems vienodai. Tačiau šilumos bei patogumo šiokie džemperiai turi į valias. Koks mūsų favoritas? Jau minėjome jį visai neseniai, kalbėdami apie antrąjį sluoksnį: SINCLAIR linijos džemperis iš LEGOWEAR.

4. Tai aišku, jog dabar atėjo eilė liemenei. Kaip be jos? Privalumai aptarti, modeliai aprodyti. Na, tai lieka tik išrinkti favoritą? Mums jau antruosius metus iš eilės prie širdies Three Hills Vest modelis iš JACK WOLFSKIN prekinio ženklo.

5. Lietaus striukė arba, kitaip tariant, neperšlampama striukė – vienas iš svarbiausių šiltojo metų laiko atributų jaunojo žygeivio spintoje. Matyt, apie privalumus nebėra ką bepridurt! Haha! Modelių šiemet tikrai gausu. O visi jie slėpsis čia: vasarinės striukės. Koks tas mūsų favoritas? Čia jau pasiduodame ir nesutariame. Vieni renkasi Reima, kiti – Didriksons ar Columbia. Matyt, kiekviena jų savotiškai kieta!

Kombinezonai šiltajam metų laikui. Kokie?

Tiesa, tėčiams ir mamoms, kurie planuoja ieškoti savo vaikams kombinezono pavasariui – rekomenduojame žvalgytis kombinezonų be užpildo, tačiau su, pavyzdžiui, flisiniu pamušalu. To, dažniausiai, pakanka visam šiam, pereinamajam sezonui. Tai nebent gegužę pasirodytų žiema. Brrr...

Visi didieji vaikams skirtos aprangos gamintojai vasaros sezonui gamina kombinezonus, kurių išorinis audinys – neperšlampamas. Tačiau labai sparčiai populiarėja dar vienas kombinezonų išorinio audinio tipas – vadinamasis “softshell’as”. Tai yra savotiškas viduriukas tarp džemperio ir neperšlampamo audinio. “Softshell’as” turi atsparumo drėgmei bei vėjui ir, dažniausiai, ne tiek ir mažai. Taip pat šis audinys pasižymi elastingumu ir patogumu, panašiai tokiu, kokiu pasižymi įprastas džemperis. Taigi, gaunamas viduriukas iš abiejų pasaulių: patogumo ir apsaugos.

Visus kombinezonus skirtus pereinamajam sezonui rasite čia: Demisezoniai kombinezonai.

Kuris geriau? “Softshell’as” ar neperšlampamas audinys? Čia labai geras klausimas. Galite pamėginti palyginti.

Neperšlampamo audinio privalumai:

+ Daugiau apsaugos

+ Daugiau tvirtumo

 

Softshell’o privalumai:

+ Daugiau elastingumo ir patogumo

+ Greitesnis kvėpavimas

Suprantame, vaikai – skirtingi. Kiekvienas iš jų juda skirtingai, bėga skirtingą atstumą ir skirtingu intensyvumu. O kitam kur kas mieliau prisėsti ant akmens ar prigulti ant pledo, pakelti akis į dangų ir įsivaizduoti, kas gi pasislėpę tuose debesyse. Tai, kaip sako, tokios tokelės. Žinome, kad kažką praleidome pro akis ir ausis. Žinome, kad yra labai daug visokiausių niuansų ir įpročių, kurių mes gal net nesame dar girdėję! Dėl to ir mylime pokalbį! Dėl to ne tik „patariame“, bet ir klausome Jūsų pastabų! Lauksime įspūdžių!