Kaip pasirinkti slidinėjimo akinius? Į kokias detales atkreipti dėmesį? – natūralūs klausimai tiems, kuriems slidinėjimo malonumas kalnuose vis dar nepatirtas. Na, nes pakaks vieno karto tam, kad įsitikintumėte apsaugos akims būtinumu.

Paruošėme trumpą instruktažą tiems, kurie ieško naujų slidinėjimo akinių! Į pagalbą akims slidinėjant kalnuose turėtų ateiti patikimi ir patogūs slidinėjimo akiniai. Išsiversti be akinių galima slidinėjant čia, vietoje, namų aikštelėje: Liepkalnyje, Druskininkuose ar Aukštagirėje. Tačiau kalnuose jų vertė smarkiai, smarkiai išauga.

Esminiai akinių uždaviniai:

  • Apsauga nuo saulės;
  • Apsauga nuo vėjo;
  • Apsauga nuo sniego;
  • Sumažina atspindžius;
  • Pagalba identifikuojant paviršiaus nelygumus ir reljefo formas.

Akinių rėmelio dydis.

Itin svarbi ir, sakytume, viena iš pirmųjų akinių paieškos dalių – teisingo dydžio pasirinkimas. Teisingo dydžio akiniai pilnai apgaubia akis, akinių paminkštinimas yra prigludęs prie žandų, smilkinių, kaktos, akinių rėmas neužspaudžia nosies, tačiau ir nėra toje dalyje per laisvas. Akinių dydis, akivaizdu, priklauso nuo veido formos, pločio. Tad, ne kiekvienas modelis bus tinkamas ir patogus. Pagelbėti pasirinkimui gali nurodyti akinių rėmo matmenys ar  dydis, tačiau pirmuoju šūviu atrasti sau tinkamą – na, ne visuomet pavyksta. Na, nebent žinote, ko reikia ir ko ieškote.

Šalia galvos formos ir dydžio, vertėtų atkreipti dėmesį į šalmo kaktos dalies formą. Šalmas ir akiniai – tandemas, kuris turi “sutikti”. Kuo mažesnis bus tarpelis tarp akinių rėmo viršutinės briaunos ir šalmo, tuo mažesnė galimybė rasojimui. Žinoma, tarpukas tarp akinių rėmo ir šalmo gali išlikti, nieko baisaus nenutiks. Dauguma šalmų ir akinių gamintojų gana gerai dera vieni su kitais.

 

Lęšio forma.

Besirenkant akinius vertėtų atkreipti dėmesį į lęšio formą. Dažniausiai sutinkamos bus dvi:

  • Cilindriniai. Jų linkis bus tik horizontalėje, vertikaliai – lygu. Kad būtų lengviau įsivaizduoti, tokie yra ALPHA ir CYRIUS. Cilindrinių akinių forma – stiliaus pasaulyje yra vertinama visa galva aukščiau sferinės formos (čia bus toji antroji forma), o dabartinės lęšio gamybos technologijos įmeta cilindrinius akinius į stiliaus ir funkcionalumo sandūrą.
  • Sferiniai. Čia, kitaip nei cilindrinių akinių formoje, linkis bus ne tik horizontalėje, tačiau ir vertikaliai. Forma bus sferinė, labiau primins mūsų akies formą. Automatiškai, tai sukurs mūsų akiai natūralesnį vaizdą, jį perteiks tiksliau, natūraliau. Čia ir slypi pagrindinis šio lęšio formos privalumas – nepaprastai gerai atkuriamas natūralus, platus vaizdas. Šiokio lęšio pavyzdžiai: MOONLIGHTSPACELABSHADOW ir SKYDOME. Tuo pačiu, šiokia forma, dėl didesnio oro tūrio tarp akinių lęšio ir akies, sumažins rasojimo galimybę.

 

Lęšio forma turi įtakos vaizdiniui, kurį matysite, kiek plačiu kampu pavyks fiksuoti vaizdą, tačiau prie pastarosios dalies prisidės ir paties rėmo konstrukcija. Kartais cilindriniai akiniai leis mėgautis platesniu vaizdu, nei stambaus rėmo sferinio lęšio akiniai. Čia ir atsiras dalis patogumo, vaizdo bei kainų skirtumo tarp, iš pirmo žvilgsnio, labai panašių akinių.

 

Lęšio tamsumas

Išsirinkus akinių dydį, lęšio formą, galima prieiti ir prie lęšio spalvos, naudojamų technologijų kontūrams, pasaulio spalvoms pagyvinti bei tamsumo lygio.


Julbo prekinis ženklas savo akinių lęšio tamsumą skirto šitaip:

  • 0 Kategorija. Akiniai be tamsinimo ir be spalvos. Jie bus skirti slidinėjimui tamsiuoju paros metu, apšviestose trasose. Gali būti naudojami ir dėl akių apsaugos. Lęšis praleis ~90% matomos šviesos;
  • 1 Kategorija. Akinių lęšis labai minimaliai tamsinamas, lęšis su spalva. Jie bus skirti slidinėjimui apšviestose trasose arba esant prastam matomumui, apniukusiam orui. Gali būti naudojami ir dėl akių apsaugos. Lęšis praleis ~49% matomos šviesos;
  • 2 Kategorija. Akinių lęšis lengvai tamsintas, su spalva. Šios kategorijos akiniai bus orientuoti į vidutinio apšvietimo sąlygas: debesuotą, lietinga orą ir/ar debesuotą orą su pragiedruliais. Lęšis praleis ~25% matomos šviesos;
  • 3 Kategorija. Akinių lęšis tamsintas, su spalva. Šios kategorijos akiniai bus orientuoti į saulėtą, lengvai debesuotą orą su dažnais pragiedruliais. Lęšis praleis ~13% matomos šviesos.
  • 4 Kategorija. Akinių lęšis smarkiai tamsintas, su spalva. Šios kategorijos akiniai bus orientuoti į giedrą, itin saulėtą orą. Lęšis praleis ~5% matomos šviesos.


Panašų skirstymą turi ir kiti prekiniai ženklai, tiesa, jų matomos šviesos pralaidumo kiekis gali skirtis.

Akivaizdu, kad 2 ir 3 kategorijų akiniai – patys universaliausi. Tad, jeigu svarstote apie vienokius akinius viskam – tai turėtų būti Jūsų paieškos radare. Visgi, snygio metu ar visiškai giedrą dieną geriau tarnautų 1 ir 4 kategorijų akinių lęšiai atitinkamai. Taigi, čia toks pasisvėrimas, ko gi norite iš akinių. Pirmiesiems patartume rinktis viduriuką.

Tiesa, yra ir fotochrominiai lęšiai, kurie keičia savo tamsumą priklausomai nuo aplinkos sąlygų. O Julbo prekinis ženklas šioje srityje – itin pasikaustęs. Na, kad ir LUNA – puikiai prisitaikys prie oro sąlygų, turint omenyje, jog akinių lęšis turi galimybę keisti savo tamsumą nuo 1 iki 3 kategorijos.

Kitas žingsnis – lęšio spalvos pasirinkimas.

Anksčiau ši dalis buvo ypatingai svarbi, tačiau pastaraisiais metais prekiniai ženklai išsivystė nuostabių technologijų, kurių dėka lęšio spalva nebeturi tiek daug įtakos kiek anksčiau. Julbo tam turi savo SPECTRON technologiją. Tiesa, kai kurios spalvos bus dažniau sutinkamos:

  • 1 kategorijos akiniuose: rausva, rožinė, gelsva.
  • 2 kategorijos akiniuose: rausva, gintarinė, oranžinė.
  • 3 kategorijose: žalia, ruda, raudona, mėlyna.
  • 4 kategorijos: pilka, mėlyna, juoda.


Taip yra dėl to, kad skirtingos oro sąlygos reikalauja skirtingų akinių savybių ir gebėjimų paryškinti kontrastus. Tai vienoms spalvoms tai geriau sekasi prie menkesnės šviesos, kitoms – prie ryškesnės. Taip sako prekiniai ženklai. Ir jie turi tame tikrai daug patirties.

Papildomi privalumai.

  • Specialus padengimas nuo rasojimo – LABAI naudingas. Tačiau šis padengimas laikui bėgant, šluostei šluostant ir pirštams čiupinėjant gali būti pažeistas. Atsargiai.
  • Papildoma ventiliacija akinių rėme sumažins galimybę rasojimui. Papildoma ventiliacija gali būti išdėstyta visur: viršutinėje, šoninėse ir apatinėje akinių rėmo dalyse. Kuo daugiau ventiliacijos – tuo efektyvesnė kova su rasojimu. 
  • Poliarizavimas suteikia apsaugą nuo atspindžių. Kokią tai turi naudą? Na, žinoma, kad akims bus kiek paprasčiau dorotis su vaiskia šviesa. Tačiau kartais tai sukuria papildomą sunkumą: tampa sunkiau atskirti ledą nuo sniego. Ledas juk sukuria kiek daugiau atspindžio.
  • Šviesą atspindintys lęšiai. Kai kurie lęšiai turi ne tik gerą apsaugą nuo saulės šviesos, tačiau jų lęšis yra su atspindinčiu padengimu. Tai suteiks papildomos apsaugos nuo ryškios saulės bei atspindžių.