Pradėjus aktyviai veiklai lauke skirtos aprangos paieškai, vienas iš pirmųjų terminų, su kuriuo susiduriame: neperšlampama (angl. „waterproof“). Šį terminą atrandame ir ieškodami striukės žygiams, ir kelnių ar pirštinių slidinėjimui, ir skrybėlės festivaliui ( J ) ar avalynės kalnams. Šiek tiek keista, kai sužinome, jog po šiuo terminu gali slypėti kiek skirtingos savybės. Na, gal ne tiek savybės, kiek apsaugos galimybės.

Pamėginsime šiek tiek praskaidrinti galimą konfūzą.

Audinys vadinamas neperšlampamu, kai drėgmė neprasiskverbia pro audinį net ir veikiama sąlyginai didelio spaudimo. Atsparumo drėgmei matavimo vienetai - milimetrai (mm). Taigi, išvertus viską, gaunasi taip: atsparumo drėgmei parametras nurodo kokį vandens spaudimą (mm) išlaikytų membraninė konstrukcija (bandymams imama ~30cm2 plotas) nepraleidusi vandens pro save.

Kaip nustatomas atsparumas drėgmei?

Bandymas atliekamas specialiu įrenginiu. O testas pavadintas „Hydrostatic Head Pressure“ testu, tačiau vaizduotei palavinti galėtume pamėginti šiokią vizualizaciją: ant 30cm2 ploto audinio pastatyta tokio paties ploto tūba, kolona, cilindras (nežinia, kuris čia žodis tinkamiausias). Ta tūba (kolona, cilindras) pildoma vandeniu ir laukiama, kada gi audinys praleis drėgmę. Tūboje pripilama virš 10 metrų vandens (neprastai, tiesa? Triaukščio namo aukštis). Jeigu dar piltume vandens ir pastarasis pradėtų skverbtis pro audinį, tai reikštų, jog  membraninė konstrukcija gali išlaikyti 10,000mm atsparumą drėgmei.

Čia vaizdingas metodas, leidžiantis suvokti, jog atsparumo drėgmei skaičiukas nurodo kur kas didesnį spaudimą, nei galėjome įsivaizduoti. Natūraliai gamtos sukeliamas spaudimas, palyginus, yra itin menkas. Tai kam tie didelis skaičiai?

Ką gi praktiškai reiškia tie skaičiukai?

0mm – tiesiog paprastas audinys, jokios apsaugos nuo drėgmės. Šnipštas. Nulis. Marškinėliai.

1 – 1,000 mm – atsparu drėgmei. Šį atsparumą išgauti galima tiek iš tankesnio audinio, tiek iš impregnantų, naudojamų audinio padengimui iš išorės. Tokius turi kiekvienas prekinis ženklas: Columbia – Omni-Shield, Jack Wolfskin DWR arba Super DWR, Didriksons WR, DWR, DWR ir kt. Tai nereiškia, jog audinys neperšlampamas. Jis tiesiog atsparus drėgmei (angl. „water-resistant“ arba „water-repellent“). Tai sukuria tą „kaip nuo žąsies“ efektą, kurį mes matome beveik visose neperšlampamų produktų reklamose. Tai parodo tik išorinio audinio gebėjimą nesugerti drėgmės. Neperšlampamumas slepiasi giliau.

1,000 – 5,000 mm – gali būti įvardintas, kaip neperšlampamas produktas, tačiau tai nėra patikimą apsaugą esant smarkesnei liūčiai ar didesniam spaudimui siūlantys produktai. Gaila, tačiau nėra visuotinio susitarimo, nuo kokio gi parametro gaminys gali būti laikomas neperšlampamu. Gana dažnai nurodoma, jog natūraliai gamta nesukurs didesnio nei ~ 3,000 mm spaudimo. Tad šį skaičiuką kai kurie gamintojai ir naudoja savo „neperšlampamų“ produktų ribai nustatyti. Bendrai, šiokią apsaugą dažniausiai sutinkama produktuose skirtuose laisvalaikiui arba softshell‘uose, skirtuose aktyviai veiklai. Tokio atsparumo drėgmei gali pakakti trumpai liūčiai arba ilgesniam periodui nesmarkiame lietuje.

5,000 – 20,000mm – neperšlampamas produktas, kuris gali užtikrinti solidžią apsaugą, net ir veikiant papildomam spaudimui iš išorės. Tai yra atsparumo drėgmei ribos, kuriose bus didžioji dalis visos neperšlampamos produkcijos. Nuo neperšlampamos aprangos laisvalaikiui iki super-duper slidinėjimo aprangos. Kuom skiriasi 5,000, 10,000, 20,000mm? Na, nes skiriasi.

5,000 – 8,000mm dažniausiai sutinkami produktuose, kurie yra skirti laisvalaikiui, pasivaikščiojimams. Šiokio spaudimo gamta natūraliai nesukels, tad galima jaustis drąsiai net ir matant slenkančius tamsius debesis. Skėtis miesto aplinkoje tampa nebereikalingas. Visgi, aktyvioje veikloje egzistuoja netikėtumų, kurių metu šiokios atsparumo drėgmei ribos gali būti kiek per menkos.

Įsivaizduokime vieną vidutinio sudėjimo žygeivį, kuris nusprendė atsisėsti ant šlapio rasto ir pasirėmė alkūnėmis į šlapią akmenį pasvajoti. Logiška, jo „sėdynė“ bei alkūnės sukuria didesnį spaudimą, nei sukuria pats vėjo nešamas lietus. Tarp sėdynės ir rasto, bei alkūnės ir akmens susidaro  6,000 – 8,000mm spaudimas.

Arba turime vieną dviračiu besivažinėjančią panelę. Bevažiuojant panelės avalynės raištelis atsirišo ir ji nusprendė: „reik užsirišti.. Čia visai pavojinga, tas raištelis dar įsisuks kur..“. Nulipo nuo dviračio, priklaupė baloje ant vieno kelio ir užsirišo batą. Kelis, panardintas baloje sukūrė tikrai ne mažą spaudimą, ir dar visai mažame plote (~8 000mm). Taip pat priklaupęs stambesnio sudėjimo žmogus galėtų sukurti ir didesnį spaudimą. Na, nes didelio svorio ir apkrovos veikiama drėgmė keliauja į mažą membraninės konstrukcijos plotą. Pamenate, juk atsparumo drėgmei parametras nurodo galimą spaudimą į ~30 cm2, o čia viskas gali tekti ir porai kvadratinių centimetrų.

Na, ir galiausiai, užkietėjęs keliautojas Danas Pankevičius susiruošė į kelionę. Prisikrovė pilną kuprinę aprangos, įrangos, maisto ir svarbiausia - vandens. Kurpinė sveria daug, apie 17-20 kilogramų. Na, ir bekeliaujant jį užklupo liūtis. Smarki. Drėgmė, patekusi tarp petnešos ir Dano neperšlampamos striukės, yra spaudžiama bei trinama į audinį. Ir spaudimas tame mažame plote gali būti tikrai didelis. Toks, kad bus reikalinga striukė su ~15,000 – 20,000mm atsparumu drėgmei.

>20,000mm – visiškai be baimės atlaiko net ir itin smarkų papildomą spaudimą ar net panardinimą. Šiuo atveju produktai jau yra specializuoti ir tikrai brangesni. Ar verta? Kiekvienam spręsti individualiai. Panašu, kad faktiškai visais gyvenimiškais atvejai šis skaičius išliks daugiau, nei reikėjo. Nes kartais išlikti sausam – gyvybiškai būtina.

Dažniausiai, šiokias savybes (neperšlampamumą) suteikia membraninės konstrukcijos, kaip:

Tad ta didelių skaičių medžioklė dėl paties skaičiaus kartais yra kiek perdėta. O kartais – nuvertinama. Yra dar daug detalių, į kurias yra verta atkreipti dėmesį renkantis nerperšlampamą aprangą. Pradedant kvėpavimu, siūlių laminavimu, galimybėmis reguliuotis rankogalius, gobtuvo sritį, užtrauktukų apsauga ir kt.

Apie tai daugiau sužinoti galėsite visai netrukus!