Kiek daug skirtingų džemperių šiemet! Ta proga, šioks toks priminimas kas, kaip ir kam čia skirta.

Džemperius iš velto poliesterio vadinkime FLISAIS. Dauguma mūsų turimų džemperių bus pagaminti iš poliesterio. Jeigu kalbama apie aktyvią veiklą, šis pluoštas, kaip jau girdėta, matyt, ir aptarta, visa galva aukščiau už medvilnę. Kodėl? O todėl, kad:

  • poliesteris džiūsta žymiai greičiau už medvilnę. Ką tai suteikia? Komfortą aktyvios veiklos metu. Po intensyvesnio periodo (važiuojant dviračiu, bėgant, slidinėjant, įtemptai žygiuojant) drėgmė, kurią generuos mūsų kūnas bus greičiau išgarinta ir paleista lauk (arba „tolyn“). Jeigu ir įgers poliesteris į save šiek tiek drėgmės – ji bus paleista ir išgarinta kur kas greičiau, nei iš medvilninio džemperio.  

  • šilumos ir svorio santykis. Džemperiai iš poliesterio (ypač flisai), būdami tokio paties storio, kaip jų medvilniniai priešininkai, savyje sugeba sulaikyti žymiai daugiau šilumos. Ką tai reiškia? Galima pasirinkti lengvesnį džemperį, jaustis patogiau ir „lengviau“, o šilumos gauti, kaip iš kur kas storesnio medvilninio „džempako“.

  • tvirtumas – dar vienas sintetinių pluoštų privalumas. Džemperiai iš poliesterio yra mažiau linkę išsitampyti. Tokį, kokį daiktą nusipirksi, tokį, tikėtina, jį ir turėsi ilgai (čia tas „tikėtina“ – dėl galimų priežiūros niuansų).

 

Na, visgi, jeigu jau renkiesi žmogus džemperį savo laisvalaikiui... Tuomet nėra tiek svarbu nei pluoštas (vieniems labiau patinka medvilnė, kitiems – poliesteris), nei kaip ten kas greitai džiūsta (na, nes nebėgios laisvalaikiu po kambarį, ar tarp draugų ratų nesuksi). Svarbus aspektas laisvalaikiui – jaukumas ir šiluma. O tai tikrai gali pasiūlyti gerai padirbtas „sherpa“ flisas.

Kalbant apie flisų bei džemperių šilumą – reikėtų išsiaiškinti, nuo ko ji priklauso.

1.      Fliso tankio/storio. Flisinio džemperio storis yra matuojamas g/m2 . Tai nurodo, audinio tankį. Kuo didesnis audinio tankis, tuo daugiau potencialios vietos šiltam orui užstrigti. Taigi, labai apibendrinus gaunasi taip, kad kuo didesnis skaičiukas – tuo daugiau šilumos.

2.      Nuo vėlimo technikos ir kokybės. Čia atsiranda tas dažnėjantis komentaras „taigi, va, Pull&Bear’e tokį mačiau“. Tai NE, veikiausiai nematėte. Jis kitoks. Ne visos vėlimo technikos, juolab, ne visas poliesteris yra vienodas. Aktyvaus laisvalaikio prekiniai ženklai ne be reikalo užsiima šiokia veikla. Jie – profai. POLARTEC gaminamas flisas skiriasi nuo didžiųjų greitos „mados“ rūmų siūlomų flisų. Kaip diena nuo nakties.

3.      Nuo fliso konstrukcijos. Yra keletas flisinių džemperių konstrukcijų tipų. Net ir būdami vienodo storio, vienodos „kokybės“ džemperiai gali suteikti ne vienodą kiekį šilumos. O flisinių džemperių konstrukcija tam turi visai nemažai įtakos. Tai dabar apie tas konstrukcijas:

 Veliūrinis flisas (angl. „velour“) – įprastai surandamas mūsų asortimente. Į šią kategoriją patenka ir Fast Trek, ir Kiruna, ir dar begalė kitų, klasikinių flisų. Ypatybė – trumpi šereliai iš abiejų pusių (tiek išorėje, tiek vidinėje dalyje). Jack Wolfsking NANUK Ecosphere linija taip pat patenka į šią kategoriją. ECOSPHERE identifikuoja, kad panaudotas poliesteris – perdirbtas.

Ilgapluoštis flisas (angl. „highloft/silkloft“) pasižymi ilgesniais šereliais, kurie dabar jau labiau primins „plaukelius“ arba avikailį. Šioks flisas, būdamas tokio paties storio/tankio kaip veliūrinis, savyje sugebės sulaikyti daugiau šilumos. Būtent dėl ilgesnių „plaukelių“. Į šią kategorija patenka ir „Sherpa“ flisiniai džemperiai,  tokie, kuriuos gavome margus ir gražius. Iš esmės,  „sherpa“ bandoma imituoti avikailį, jo plaušeliai yra ilgesni už veliūrinio fliso. Taigi, šiokie džemperiai orientuoti į šilumą, jaukumą.

Mikroflisas (angl. „microfleece“) – trumpi plaušeliai (trumpesni už veliūrinio fliso), gana plonas būna ir pats flisas. Čia, dažnu atveju, jau net toks viduriukas tarp fliso ir termo aprangos. Iš šilumos pusės pakomentuoti yra gana sudėtinga, na, nes mikroflisus gamina dažniausiai labai plonus.

Bipoliariniai flisai (angl. „bipolar“) – konstrukcija sudaryta iš dviejų: vienokios konstrukcijos viduje, kitokios – išorėje. Pavyzdžiui: išorė – veliūrinio fliso, vidus – ilgapluoščio. Tokie džemperiai dažniausiai būna itin ilgaamžiai ir, ne išimtis, šiltesni už įprastus veliūrinius flisus. 

Elastingi džemperiai, kurių išorinė dalis yra austa, o viduje veliūrinis ar mikroflisas – orientuoti į aktyvesnę veiklą šaltuoju metų laiku. Jų šilumą dažniau pakeičia greitesnis kvėpavimas, elastingumas, patogumas bei specialios detalės, kurios jau orientuotos į aktyvią veiklą. Vėlgi, šiokių džemperių gali pasitaikyti gana įvairių ir įdomių. Čia paprasčiausias pavyzdys – Jack Wolfskin HYDRO GRID FLEECE.

Hibridiniai džemperiai bus sudaryti iš dviejų skirtingų tekstūrų, bus įterptas užpildas ar neperpučiamas audinys, sutvirtinimas ties pečiais ar dar koks „išmislas“. Šiokie džemperiai, dažniausiai, tarnauja tarsi striukės ir džemperio hibridas, arba patobulintas džemperis. Kiborgas.

 

Teisingai! Dar kai kas. Visiškai natūralu, kad storesni daiktai džiūsta ilgiau už plonesnius. Na, čia kai jie yra pagaminti iš tos pačios medžiagos. Taigi, storesni flisai, nors ir talpina savyje daugiau šilumos, tačiau drėgmę savyje sulaiko ilgiau, taigi, kiek „menkiau“ kvėpuoja. Dėl to laisvalaikio ar „pastovėsiu ant kalniuko“ flisas bus kitoks, nei tas, kurį derėtų rekomenduoti slidinėjant ar žygiuojant. Jau net nekalbu apie bėgimą.

               Neabejoju, kad džemperio pasirinkimą lems ne tik šiokios žinios, bet ir bendras produkto dizainas, detalės, pasiuvimas, spalva, raštas, gobtuvas, užtrauktukai bei kaina. Natūralu. Tačiau tikiuosi, kad šiokia informacija padės kiek lengviau išsifiltruoti tą produktų gausą.