Žiemos žygis gali tapti ne tik nuostabiu žiemos nuotykiu, bet ir tikru iššūkiu. Sniegu padengti takai, žvarbus vėjas bei žema temperatūra reikalauja labiau apgalvoto aprangos pasirinkimo. Kaip ir daugelyje žiemos pramogų, taip ir žiemos žygyje „Hiatus“ komanda rekomenduoja vadovautis trijų sluoksnių taisykle, kurios dėka lengvai susidėliosite pagrindinius elementus, į kuriuos svarbiausia atkreipti dėmesį renkantis aprangą.

Pirmasis sluoksnis, dar kitaip vadinamas „base layer‘iu“ - žiemos metu vienas svarbiausių aprangos elementų, kuris turės daug įtakos ne tik komfortui, bet ir šilumai.

Jei Jūsų žygio tikslas - pasimėgauti ėjimu ir gamtos grožiu niekur neskubant, rekomenduojame pasirinkti merino vilnos „termo“ drabužius, skirtus tiek viršutinei tiek apatinei kūno daliai. Natūralios merino vilnos drabužiai ne tik palaikys kūno šilumą, tačiau ir puikiai išgarins drėgmę, tad viso žygio metu jausitės itin laisvai ir patogiai.

Jei Jūsų tikslas - nueiti per tam tikrą laiką ir sparčiu žingsniu pasiekti finišą - rinkitės sintetinius, su šiluma atspindinčia medžiaga „termo“ drabužius ar merino vilnos drabužius su sintetika - taip būsite užtikrinti dėl tinkamo šilumos kiekio ir drėgmės pašalinimo nuo Jūsų kūno.

Dvejojantiems dėl tinkamo dydžio pasirinkimo, norime pabrėžti, kad „termo“ drabužiai turi būti prigludę prie kūno ir apsitempę, kad užtikrintų šilumą ir greitą drėgmės pašalinimą, tačiau neturi varžyti judesių. Venkite medvilninių ir kitų drėgmę sugeriančių audinių, kurie sustojus trauks šaltį ir taip skatins šalčio pojūtį.

Antrasis drabužių sluoksnis skirtas šilumai išsaugoti.

Jam labiausiai tinkami flisinio audinio (sintetinės vilnos) drabužiai. Šio audinio drabužiai pasižymi ne tik puikiomis šiluminėmis savybėmis, bet ir puikiai garina drėgmę, todėl šiltai jausitės ne tik ėjimo metu, bet ir sustojus. Kaip ir „termo“ drabužiai, taip ir flisas turi būti prigludęs, tačiau šiek tiek ir laisvas - kad nevaržytų judesių. Jei matysite, kad oro temperatūra ypatingai žema, apsvarstykite galimybę apsirengti liemenę, kuri suteiks papildomos šilumos.

Trečiasis sluoksnis – apsauginis.

Pagrindiniai jo elementai - striukė ir kelnės. Renkantis striukes ypatingą dėmesį skirkite atsparumui nuo vėjo, vandens - tai užtikrins kūno šilumos išsaugojimą, o drabužio kvėpavimo savybės užtikrins komfortą ėjimo metu.

Geriausiai šilumą izoliuojantys užpildai – pūkas ir sintetinis (poliesterio) užpildas. Pūkinio užpildo striukės bus lengvesnės, nes norint užtikrinti šilumą reikalingas ženkliai mažesnis užpildo kiekis, tačiau esant lietingam orui sušlapęs pūkas praranda šilumines savybes, tad jei planuosite žygiuoti su pūkinėmis striukėmis, būkite tikri, kad išorinis audinys tikrai pasižymi neperšlampančiomis savybėmis. Tuo tarpu sintetinis užpildas ne tik puikiai šildo ir nesukrenta sušlapus, tačiau ir puikiai išgarina drėgmę, nesukrenta. Turėkite omenyje, kad renkantis sintetines striukes reikalingas kur kas didesnis užpildo kiekis nei pūko, kad užtikrintumėte identišką šilumos kiekį.